Elke dag opnieuw zijn er heel wat mensen die de keuze maken om een inboedelverzekering af te sluiten. Dat deze verzekering tegenwoordig zo ontzettend populair is, is niet in het minst het gevolg van het feit dat we in ons leven steeds meer dure spullen kopen. In het verleden was het bijvoorbeeld nog zo dat we in huis alleen een computer hadden terwijl daar tegenwoordig ook bijvoorbeeld een tablet en een smartphone bij zijn gekomen. Bovendien worden ook de televisies steeds groter, steeds beter, maar helaas ook steeds duurder. In ieder geval, wil jij ook graag jouw inboedel laten verzekeren? Hou dan absoluut rekening met de tips die je hieronder aantreft.
Tip 1: Er bestaan twee verschillende soorten inboedelverzekeringen
De eerste tip die meteen ook zeer belangrijk is voor wat het afsluiten van een inboedelverzekering betreft heeft te maken met de verschillende vormen waarin deze kan worden afgesloten. We maken hierbij een onderscheid tussen twee verschillende opties, namelijk:
- De extra uitgebreide inboedelverzekering;
- De allrisk inboedelverzekering;
Voor de extra uitgebreide verzekering geldt dat ze al een ongelofelijk mooi pakket met dekkingen voor jou in petto heeft. Het gaat daarbij dan niet alleen om een dekking voor schade als gevolg van bijvoorbeeld storm of omvallende bomen en diefstal, maar ook om schade die wordt veroorzaakt door water uit leidingen. Voor zeer veel mensen geldt dat zij bij het bekijken van deze dekkingen van mening zijn dat deze voor hen eigenlijk meer dan voldoende zijn. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat het niet interessant kan zijn om de allrisk even te overwegen.
Voor de allrisk inboedelverzekering geldt dat ze nog een stapje verder gaat dan de gewone extra uitgebreide verzekering. Ze biedt dan ook eveneens een dekking aan voor schade die je zelf per ongeluk hebt aangebracht aan je inboedel. Let op, zoals vermeld mag het uitsluitend gaan om schade die niet opzettelijk is ontstaan. Voor deze verzekering geldt dat ze uiteraard nog een extra voordeel biedt, alleen ligt ook de verzekeringspremie in dit geval nog een stukje hoger.
Tip 2: De inboedel is buiten je woning niet gedekt
Als je kiest voor het afsluiten van een inboedelverzekering moet je er rekening mee houden dat standaard enkel en alleen de inboedel is gedekt welke zich in je woning bevindt. Dat geldt dus met andere woorden niet voor de inboedel die je buitenshuis meeneemt. Ben je dus met andere woorden van plan om de trein te nemen en ga je jouw laptop meenemen of ga je onderweg gebruik maken van een tablet? Dan moet je er rekening mee houden dat deze artikelen niet zijn gedekt tegen diefstal of beschadigingen. Wil je dat wel? Dan is dat mogelijk, alleen zal je in dat geval wel over moeten gaan tot het afsluiten van een zogenaamde buitenhuisdekking. Pas wanneer je dat doet is jouw inboedel eveneens verzekerd wanneer het zich niet in je woning bevindt.
Tip 3: Let op wanneer je kunst in huis hebt staan
Standaard is het zo dat alles wat tot de inboedel behoort en in je woning is terug te vinden onder de dekkingen van de inboedelverzekering valt. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat deze dekking doorgaans gebeurt op basis van de aanschafwaarde van het artikel in kwestie. In het merendeel van de gevallen is dat natuurlijk prima. Er zijn namelijk maar weinig zaken die na verloop van tijd meer waard zijn dan ze oorspronkelijke waren. Dit gezegd hebbende zijn er wel degelijk uitzonderingen. Wat dit betreft zou je bijvoorbeeld in de praktijk kunnen denken aan:
- Allerhande kunstwerken;
- Bepaalde meubels zoals antiek of design;
Bovenstaande zijn natuurlijk maar een aantal voorbeelden. Dit gezegd hebbende is het zo dat je deze zaken doorgaans op een iets andere manier zal willen laten dekken. Dit is mogelijk door het afsluiten van een zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Voor een dergelijk type verzekering geldt in de praktijk dan ook dat ze niet indekt volgens de aankoopwaarde, maar wel volgens de actuele waarde van de stukken. Is de waarde van jouw kunstwerken en antieke meubels door de jaren heen behoorlijk gestegen? Dan zal de kostbaarhedenverzekering er dus voor zorgen dat je deze meerwaarde zonder probleem door de inboedelverzekering kan laten dekken.
Tip 4: Kies voor een bundel samen met de opstalverzekering
Het afsluiten van de inboedelverzekering is ontzettend interessant. Dit gezegd hebbende zal je als eigenaar van een woning zeker en vast ook willen kiezen voor het afsluiten van de opstalverzekering. Alleen wanneer je beschikt over beide verzekeringen zal je immers tot de vaststelling komen dat jouw eigendom op de meest complete manier kan worden gedekt. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen ervoor kiezen om deze twee verzekeringen af te sluiten bij verschillende partijen. Dat is niet zo interessant. Een veel betere keuze is het dan ook om ervoor te kiezen om een bundel af te sluiten bestaande uit allebei deze verzekeringen. Op deze manier kan je bij één bepaalde verzekeraar terecht voor al je vragen of problemen terwijl je bovendien ook nog eens bent verzekerd van een extra lage premie voor deze twee toch wel zeer belangrijke verzekeringen.
Tip 5: Laat de waarde van je inboedel realistisch vaststellen
Last but not least is het in de praktijk altijd van cruciaal belang om bij het afsluiten van een inboedelverzekering een realistische vaststelling te laten doen van de waarde waar je inboedel over beschikt. Het komt in de praktijk niet zelden voor dat er hier discussie over bestaat wanneer er zich bijvoorbeeld een brand of overstroming of ander schadegeval voor heeft gedaan. Wanneer de verzekeraar het vermoeden heeft dat de inboedel te hoog was verzekerd is de kans ontzettend groot dat er niet tot uitbetaling over zal worden gegaan. Wordt er wel uitbetaald? Dan zal dat mogelijk als gevolg hebben dat de uitbetaling relatief laag zal zijn gelegen ten opzichte van de betaalde premie.
De vaststelling van de waarde van je inboedel kan in de praktijk gebeuren op basis van een schatting door de verzekeraar of door het opstellen van een gedetailleerde inventaris. Voor welke van deze opties je ook mag kiezen, je zal in de praktijk altijd moeten zorgen voor een correcte waardebepaling.
Meer weten? Klik hier!