Een gezond kantoor voor betere resultaten

Sinds de pandemie is steeds meer en meer duidelijk geworden dat de werkomgeving erg belangrijk is. Hoewel veel beroepen ook thuis kunnen worden uitgevoerd, blijkt het toch erg belangrijk dat men ook op kantoor terecht kan. Hiervoor is het wel belangrijk dat het kantoor goed ingericht is. Het kantoor laten inrichten door mensen die er verstand van hebben, is dus altijd goed om te doen. Het zorgt er namelijk voor dat werknemers beter kunnen werken en minder verzuimen. In dit artikel leer je hoe de kantoorinrichting kan bijdragen aan een gezonder kantoor.

Hoe de fysieke gezondheid van werknemers beïnvloed wordt

De fysieke gezondheid van werknemers kan flink worden gestimuleerd met een betere kantoorinrichting. Wanneer er bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met ergonomica, de beste temperatuur en genoeg frisse lucht, is het mogelijk dat medewerkers zich futloos voelen. ‘Zitten is het nieuwe roken,’ wordt steeds meer geroepen en dat is ook zeker waar. Door de inactieve houding teert het lichaam langzaam weg. Het is dus belangrijk dat werknemers hun bloed goed door hun lichaam kunnen laten stromen. Hierdoor zal de fysieke gezondheid van je werknemers op de lange termijn verbeteren.

De mentale gezondheid versterken is ook essentieel voor het verbeteren van de fysieke gezondheid. Wanneer iemand zich mentaal niet goed voelt, kan dit zich fysiek manifesteren. Dit betekent dat de kantoorinrichting flink kan bijdragen aan het verminderen van ziekteverzuim.

De beïnvloeding van de mentale gezondheid van werknemers

De mentale gezondheid van werknemers wordt flink beïnvloed door de werkomgeving. Behalve de passieve houding waarin ze fysiek zitten, ontstaat er ook een passieve houding in het hoofd. Wanneer de kantoorinrichting weinig inspirerend is, verlaagt de motivatie van werknemers aanzienlijk. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een prikkelende werkomgeving bijdraagt aan een beter gemotiveerde werknemer. Autonomie is ook erg belangrijk bij het versterken van de mentale gezondheid van werknemers. Wanneer iemand het idee heeft dat ze zelf kunnen beslissen wat voor hen werkt, zorgen ze zelf voor de optimale werkomgeving waarin ze kunnen floreren.

De belangrijkste elementen van gezonde kantoorinrichting

Als je je kantoor laat inrichten, is het belangrijk om te focussen op een aantal belangrijke basiselementen. Een goed bedrijf weet dat deze elementen belangrijk zijn, maar aangezien je als klant wensen doorgeeft, is het verstandig om deze extra te benadrukken

De mogelijkheid tot autonomie

Autonomie is erg belangrijk voor de mentale vrijheid van je werknemers. Binnen een vast werk-stramien, kan iemand zich namelijk behoorlijk opgesloten voelen. Hoe meer keuzevrijheid je geeft, hoe minder opgesloten ze zich zullen voelen. Je kunt de autonomie van werknemers stimuleren op de volgende manieren:

  • Een verstelbaar bureau: Door zelf te bepalen of je staand of zittend werkt, kan elke werknemer in hun optimale houding aan de slag. Staand werken draagt ook nog eens bij aan de fysieke gezondheid van je werknemers.
  • Ergonomische stoelen: Al helemaal werknemers die veel zitten, hebben baat bij een ergonomische stoel die volledig in te stellen is naar hun eigen lichaam. Ook dit draagt bij aan de fysieke gezondheid.
  • Verlichting: Al helemaal werknemers die veel naar beeldschermen moeten kijken, is het belangrijk dat zij zelf kunnen bepalen hoeveel zij worden blootgesteld aan kunstmatig licht. Zorg er daarom voor dat de helderheid van schermen aangepast kan worden.

Voldoende privacy en toch kunnen samenwerken

Hoewel veel werknemers bang zijn dat hun werknemers ermee aan de haal gaan, is een bepaalde mate van privacy erg belangrijk voor de motivatie en focus van werknemers. Zorg voor privacyschermen wanneer werknemers één ruimte delen. Hierdoor hebben ze hun eigen ruimte, maar blijft het gemakkelijk om te overleggen met andere collega’s. Doordat er geen fysieke, dichte deur tussen de werknemers zit, is het een stuk makkelijker om een collega aan te spreken.

Meer contact met de natuur

De mens trok vroeger flink rond en stond constant in contact met de natuur. Tegenwoordig zitten we steeds meer binnen en dat heeft een flink effect op de mentale gezondheid. Zorg dus voor een prachtige mosmuur of genoeg echte planten in potten verspreid over het kantoor. Dit bevordert creativiteit. Daarnaast zijn planten luchtzuiverend. Dit stimuleert de fysieke gezondheid van je werknemers, al helemaal mensen met astma hebben hier baat bij.

Stimuleer de gezondheid met een krachtige kantoorinrichting

Om een gezond kantoor te creëren, is het dus belangrijk om te letten op de belangrijkste elementen. Nu kan een compleet kantoor laten inrichten erg prijzig zijn. Daarom is het gelukkig ook mogelijk om te kiezen voor tweedehands kantoorartikelen of om sommige onderdelen te huren. Zo houd je zelf in de hand hoeveel het kost om jouw kantoorinrichting te verbeteren. Investeer in een krachtige kantoorinrichting om de gezondheid van je werknemers te stimuleren. Dankzij de versterkte motivatie zal het verzuim afnemen en produceer je uiteindelijk dus meer. De kantoorinrichting is dus niet meer over het hoofd te zien en verdient meer aandacht. Welkom in een gezondere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *