Een schilderijlijst kopen, waar aandacht aan besteden?

Het spreekt voor zich dat er op de markt heel wat verschillende soorten lijsten zijn terug te vinden. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen een lijst voor een tekening of een foto en een zogenaamde schilderijlijst. Deze laatste lijkt door de jaren heen iets minder populair te zijn geworden. Het is dan ook zo dat heel wat mensen tegenwoordig de keuze maken om het schilderij dat ze hebben aangekocht gewoon op te hangen als doek zonder lijst. Toch is dat lang niet altijd het geval. In heel wat verschillende gevallen blijft het aanschaffen van een schilderijlijst dan ook ongelofelijk interessant. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel verder!

Wat is een schilderijlijst precies? 

Een schilderijlijst is een lijst die zoals de naam je eigenlijk reeds duidelijk aangeeft in het bijzonder is geproduceerd met als doel om een schilderij te omlijsten. De reden waarom heel wat mensen er tegenwoordig niet voor kiezen om een dergelijke lijst aan te laten brengen aan hun doek is omdat ze graag een zo strak mogelijk eindresultaat willen realiseren. Daar valt zeker iets over te zeggen. Toch is het zo dat deze keuze lang niet altijd de meest interessante is. In principe is het zo dat een doek alleen zonder lijst wordt opgehangen op het moment dat het gaat om een modern werk dat ook zal worden opgehangen in een modern interieur. Van zodra je hebt gekozen voor een meer klassiek werk zal je kunnen vaststellen dat deze toch echt wel een lijst vereist. 

Wanneer is een schilderijlijst kopen aan te raden? 

Eigenlijk hebben we deze vraag hierboven reeds een beetje beantwoord. Er zijn verschillende situaties waarin het de moeite waard kan zijn om over te gaan tot het kopen van een lijst voor je schilderij. In eerste instantie is dit bijvoorbeeld het geval wanneer je hebt gekozen voor een werk met een klassiek karakter. In dit geval zal je kunnen vaststellen dat een dergelijk schilderij altijd een lijst vereist. Het ophangen van het doek alleen komt het werk immers helemaal niet ten goede. Dit is echter niet de enige situatie waarin een schilderijlijst is vereist. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer: 

  • De randen van het schilderij niet worden mee geschilderd;
  • Je graag het werk in je interieur tussen de rest wil laten uitspringen; 

Ondanks het feit dat een schilderijlijst dus duidelijk een stuk minder populair is geworden door de jaren heen kan er worden vastgesteld dat ze toch nog vaak zeer interessant kan zijn. 

Verno – framed, with love

Met welke aankoopprijs moet je rekening houden?

De aankoopprijs van je schilderijlijst wordt beïnvloed door verschillende factoren. In het bijzonder geldt dit voor de afmetingen waar de lijst over moet beschikken evenals voor het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast dien je er ook nog rekening mee te houden dat er een belangrijk verschil bestaat tussen enerzijds een standaard schilderijlijst en anderzijds een exemplaar dat op maat van je wensen wordt gemaakt. Deze laatste is uiteraard een stukje duurder, maar daar staat tegenover dat er wel perfect aan al je eisen kan worden tegemoet gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *