Houten vloeren: voor een warme sfeer in huis

Een massief houten vloer ziet er natuurlijk prachtig uit. Zulke massief houten vloeren worden door steeds meer mensen overwogen. Het schept een warme en uitnodigende sfeer. Je kunt je echter ook goed voorstellen dat er zowel voordelen als nadelen zijn. Om jou te helpen bij de keuze voor houten vloeren, hebben we ze op een rijtje gezet.

De voordelen van houten vloeren

Een groot voordeel van houten vloeren is dat ze zeer duurzaam zijn. Houten vloeren zijn gemaakt om vele jaren mee te gaan. Gaan voor echt hout betekent dus dat je een beslissing neemt die lang meegaat. Je kunt je vloer opschuren en opnieuw lakken als hij veel slijtage begint te vertonen. Je vloer zal er weer als nieuw uitzien en vervolgens nog vele jaren meegaan. Je kunt het uiterlijk daarnaast drastisch veranderen door een andere lakkleur te kiezen. Een echte houten vloer is hierdoor onfeilbaar tijdloos.

Eenvoudige te repareren

Het is een uitdaging om eventuele schade aan een PVC vloer te herstellen. Dit probleem doet zich ook voor bij laminaat. Echt hout kan daarentegen gemakkelijk gerepareerd worden als het schade oploopt. Als je een beetje handig bent, kun je dit zelfs zelf doen in plaats van er iemand anders voor in te huren. Je hoeft dan ook niet de hele vloer te verwijderen.

Duurzame vloeren

Voor een nieuwe houten vloer zou je milieuvriendelijk hout kunnen gebruiken. Je hebt dan een mooie houten vloer waar je vele jaren plezier van mag hebben en die het milieu niet schaadt.

Eenvoudig schoon te houden

Je kunt de houten vloer gemakkelijk zelf onderhouden met een bepaald schoonmaakmiddel en een dweil. Je kunt de vloer ook periodiek stofzuigen om stof en ander vuil te verwijderen. Het onderhouden van een houten vloer is met het juiste gereedschap niet moeilijker dan het onderhouden van een laminaat- of PVC-vloer.

Goed geschikt voor vloerverwarming

Vroeger dacht vrijwel iedereen dat een houten vloer en vloerverwarming niet naast elkaar konden bestaan. Tegenwoordig leren we dat een verscheidenheid aan houtsoorten het mogelijk maakt. Vloerverwarming werkt goed met de meeste houtsoorten. Tot de houtsoorten die gebruikt kunnen worden met vloerverwarming behoren eik, afzelia, kambala en walnoot.

Verscheidenheid aan houtsoorten

Een vloer van echt hout geeft je toegang tot een verscheidenheid aan houtsoorten. Elke houtsoort heeft aparte kwaliteiten en een apart uiterlijk. Hierdoor zit er altijd wel een houten vloer tussen die aan jouw wensen voldoet.

De nadelen van houten vloeren

Naast al deze voordelen zijn er ook nog enkele nadelen. Een houten vloer is bijvoorbeeld helaas niet erg waterbestendig. Het is cruciaal om gemorst water zo snel mogelijk op te ruimen. Het is daarnaast zinvol om een mat onder de waterschaal te leggen als je honden hebt. Bij een echte houten vloer zijn dit dingen om goed rekening mee te houden. Nog een nadeel is dat de vloer in de zomer en de winter harder kan werken. Je huis komt letterlijk tot leven met een houten vloer. Je vloer kan gaan werken of krimpen naargelang het seizoen. Dit is vooral duidelijk bij specifieke merken en houtsoorten.

Tip: www.lab21.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *