Subsidie voor isolatie

Als particulier kunt je subsidie aanvragen voor de isolatie van je koopwoning. Je kunt ook geld lenen met de Energie-bespaarlening om je huis te isoleren. Dit is misschien niet aan iedereen bekend, maar er bestaat een subsidieregeling die vanuit staatswege in het leven is geroepen.

In vroeger tijden bouwde mensen in koude gebieden zoals Schotland en Scandinavië woningen die gedeeltelijk onder de grond lagen. De aardlagen boden voldoende bescherming tegen de kou maar het was wel erg vochtig.

Isolatiemateriaal

In de Gouden Eeuw werd in ons land de spouwmuur uitgevonden. Dit is een holle ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Deze ruimte werd opgevuld en de eerste spouwmuur isolatie bestond uit restafval. Later werd dit vervangen door natuurmaterialen zoals kurk, schelpen en hennep. Zolang het vocht opnam en warmte tegenhield was het goed.

Niets ten nadele van deze materialen want in zeer oude panden van historische waarde zijn ze nog steeds aanwezig en blijven effectief. Sinds het einde van de 19e eeuw is het isoleren van woningen de gewoonste zaak van de wereld geworden. Het was nog steeds niet de norm, maar er werd al wel gebruik gemaakt van steenwol en kunststofschuim.

Het gebruik van polyurethaanschuim, dat werd uitgevonden in de jaren veertig in de Verenigde Staten, heeft ervoor gezorgd dat woningen op eenvoudige wijze te isoleren zijn. In de jaren dertig kwam men in datzelfde land tot de ontdekking dat dubbele beglazing ook zeer goed de warmte binnenhoudt.

Energie besparen

Na de oliecrisis in 1973 werd het vanwege de schaarste van de brandstof overheidsbeleid om in te zetten op woningisolatie. Het isolatiemateriaal dat aan de andere kant van de oceaan al lang en breed haar weg tot de markt had gevonden, is sindsdien bij ons bekend geraakt. 

Het is tegenwoordig de norm om je huis te isoleren. Toch zijn er nog meer dan voldoende woningen in ons land die niet goed geïsoleerd zijn. Dit betekent dat de gestookte warmte door de vloeren, ramen en het dak verdwijnt. 

Als woningbezitter ben je niet alleen milieubewust als je je woning laat isoleren. Een eenvoudige rekensom leert je ook dat je er uiteindelijk geld mee bespaart. De subsidieregeling vanuit de overheid kan hier zeker behulpzaam bij zijn. Met de Vereniging van Huiseigenaren is dit mogelijk, mits je zelf in de woning woont en er eigenaar van bent. 

Er kan ook een waterpomp of een zonneboiler mee worden aangeschaft. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je echt van plan bent te isoleren wordt je inzet uiteindelijk beloond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *