bernard-hermant--GadcAEZhwg-unsplash

Wanneer meubilair een ernstig brandrisico vormt

Gestoffeerde meubelen zoals stoelen met kussens, banken, poefs en matrassen vormen een van de gevaarlijkste brandrisico’s in uw huis. Volgens de National Fire Protection Agency (NFPA) reageren brandweerkorpsen op gemiddeld 5.630 woningbranden per jaar, waarbij gestoffeerde meubelen als eerste worden aangestoken. Deze artikelen bevatten schuim en vulstoffen die snel branden, een enorme hitte afgeven, giftige gassen produceren en snel zuurstof verbruiken wanneer ze in brand worden gestoken. Deze artikelen worden vaak geplaatst in de buurt van verwarmingstoestellen, open haarden en houtkachels, waar ze gemakkelijk kunnen worden ontstoken door een eenvoudige vonk.

Brandwerend meubilair

De meeste consumenten beseffen niet hoe gemakkelijk hun matrassen en andere meubels vlam kunnen vatten. Schuimfabrikanten geven waarschuwingsetiketten over de brandgevaren van hun materialen, maar helaas merkt de consument die nieuwe meubels koopt de waarschuwingen niet altijd op of slaat hij er geen acht op.

Voordat u gestoffeerde meubelen koopt, moet u onderzoek doen en stukken overwegen die speciaal zijn ontworpen voor een hogere brandwerendheid.

Tip: RoyalSafety.nl – Brandvertragend impregneren

Roken en gestoffeerde meubelen

Onachtzaam roken is een belangrijke oorzaak van fatale meubelbranden. Verkeerd weggegooid rookmateriaal en as kunnen gestoffeerde meubelen en matrassen gemakkelijk doen ontvlammen. Alle matrassen die sinds 1973 zijn vervaardigd, moeten beter bestand zijn tegen ontsteking door sigaretten, maar als u deze veiligheidstips opvolgt, kunt u nog steeds voorkomen dat er een brand ontstaat door roken in de stoffering:

Rook niet als u slaperig of dronken bent of als u medicijnen gebruikt die slaperigheid kunnen veroorzaken.

Zorg ervoor dat u rookwaar boven een asbak of vuurvast oppervlak aansteekt.

Gebruik grote, diepe asbakken en plaats deze nooit op banken, stoelen of matrassen.

Controleer na het roken onder kussens en meubels op weggegooide sigaretten, as of lucifers.

Brandveilige opstelling van meubilair

Als het op brandveiligheid aankomt, is het belangrijk waar u uw meubels neerzet:

Laat altijd minstens één meter ruimte tussen meubels en kachels, open haarden of houtkachels.

Plaats nooit meubels in de buurt van een element dat warmte produceert of een open vlam heeft. Het komt vaak voor dat er kleine vonken uit een open haard springen. Als de vonken op een beklede stoel of bank terechtkomen, kunnen ze snel ontbranden en uitgroeien tot een grote en gevaarlijke brand.

Houd elektrische snoeren, lampen en apparaten uit de buurt van gestoffeerde meubelen. Druk geen gestoffeerde meubelen tegen elektrische snoeren die in stopcontacten zijn gestoken, omdat dit het snoer kan beschadigen en brand kan veroorzaken.

Zorg ervoor dat open vuur, zoals kaarsen, uit de buurt blijft van gestoffeerde meubelen, gordijnen en lampenkappen.

Tip: brandcompartimentering

Uw huis en meubels veilig houden

Als u deze richtlijnen volgt, kunt u uw huis en uw dierbaren veilig houden. Neem de tijd om te controleren of uw meubilair aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet en of oud meubilair geen onmiddellijke brandbedreiging vormt. Als u vragen hebt over de veiligheid van uw gestoffeerde meubelen, neem dan contact op met uw plaatselijke brandweer voor aanvullende veiligheidsaanbevelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *