Art Deco Fauteuil

Wat is een Art Deco Fauteuil?

Klinkt Fauteuil je ook niet bekend in de oren? Dit kan enigszins kloppen, het woord werd voor de eerste keer gebruikt rond de 17de en 18de eeuw. Ken je het woord wel? Dan weet je dat het heel simpel gezegd een stoel is, ook wel een luie stoel genoemd. Wat hiermee bedoeld wordt is dat het een stoel is waar je in kan rusten, en moet de stoel makkelijk te verplaatsen zijn. De stoelen hebben vaak een scheve rugleuning die naar achteren leunt. De stoel heeft ook leuningen, zodat je zo goed mogelijk kunt relaxen in de stoel. Dit kan gecombineerd worden met sierkussens, om de stijl af te maken. Een Art Deco Fauteuil is toentertijd ontwikkeld in meerdere vormen van een stoel. Een paar voorbeelden hiervan zijn,

  • Crapaud
  • Oorfauteuil
  • Clubfauteuil
  • Damesfauteuil

Wat is een crapaud?

De crapaud is een Art Deco fauteuil die geheel bekleed is, met gesloten armleuningen. De armleuningen zijn één geheel met de stoel, en compleet dicht bekleed met een stof van een felle kleur. Felle kleuren is één van de kenmerken van Art Deco. De poten van de stoel zijn weggewerkt met een rand van franjekoorden. Deze franjekoorden moeten bij de stoffering passen om het plaatje compleet te maken.

Wat is een oorfauteuil?

De oorfauteuil ook wel bekend als vleugelstoel heeft een naar boven toe verbredende rugleuning. De rugleuning wordt breder naar de bovenkant toe, dit heeft een klein beetje van vleugels. Zo is de naam vleugelstoel ontstaan. De reden dat hij deze vleugels heeft is om de rug, hoofd en hals te beschermen tegen tocht of teveel warmte als je bij een open haard zit.

Wat is een clubfauteuil?

De clubfauteuil staat bekend om zijn ‘volle’ uitstraling. De rug- en armleuningen zijn altijd dik en hoog. De reden hiervan is zodat degene die in de stoel gaat zitten diep in de stoel kan wegzakken. Deze stoel werd vaak van leer gemaakt en werd gezien als een typische herenstoel.

Wat is een damesfauteuil?

De damesfauteuil is meestal een versie van één van de fauteuils hierboven. Maar dan vaak wat kleiner, zo gepast op de dames van vroeger. Een damesfauteuil is vaak wast simpeler maar ook meer modegericht. Zo waren ze net zo mooi als de andere fauteuils. De Fauteuil is een onderdeel uit de vele Art Deco meubelen.

Wat zijn kenmerken van een Art Deco Fauteuil?

Kenmerken van een Art Deco Fauteuil komen neer op de kenmerken van Art Deco. De stijl Art Deco is bedoeld om op te vallen. Het moest gasten die op bezoek kwamen verbazen. Het gaf een welvarende indruk, door de felle kleuren. De felle kleuren is één van de kenmerken van Art Deco, die ook is toegepast op de Art Deco Fauteuil. Bij Art Deco wordt er gebruik gemaakt van felle kleuren, de meest voorkomende kleuren zijn zilver, zwart, rood en andere felle heldere kleuren. Kleuren die goed genoeg opvallen, later zijn de keuze van kleuren uitgebreid, omdat elk land zijn eigen draai aan de stijl gaf. Strakke rechte lijnen en geometrische patronen horen ook bij de stijl van Art Deco, je ziet in de rugleuning vaak de strakke rechte lijnen terugkomen. De geometrische patronen zitten vaak in de stof van de stoel verwerkt. Het patroon is over de hele stoel verwerkt en laat de stoel uit zijn omgeving springen. Als je op meerdere manieren Art Deco laat terugkomen creëer je een Art Deco interieur. Vroeger waren er veel mensen die Art Deco in huis hadden verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *