Wat voor slaper ben je

Het slapen op een kussen is iets wat mensen al tijdenlang doen. Het materiaal dat gebruikt wordt is door de tijd heen genomen steeds verandert. Er lijken ook altijd verschillen te bestaan over de vraag of een kussen hard of zacht dient te zijn. Zeer waarschijnlijk speelt de cultuur waarin je als mens leeft ook een grote rol.

In het oude China was men er bijvoorbeeld van overtuigd dat zachte kussens slecht waren voor het lichaam. Ze beroofden je van je energie en vitaliteit. Er werd onder andere op hout en steen geslapen en zelfs porseleinen kussens waren niet ongebruikelijk.

Middeleeuwen

In het  middeleeuwse Japan sliepen de adellijke vrouwen, vanwege hun gecompliceerde haardracht, op speciale standaarden van hout. Het belangrijkste was dat het haar goed bleef zitten. In Europa werd een soort cilinder gebruikt om het hoofd te laten rusten. Het had tot gevolg dat mensen vaak zittend moesten slapen.

Over het algemeen zag men een kussen toen als een teken van zwakte. De enigen die het mochten waren zwangere vrouwen. Maar die sliepen niet op iets dat je kan vergelijken met onze tegenwoordige zwangerschaps kussen. Het was dan ook wachten op de Industriële Revolutie, waar de arbeiders iedere dag uitgerust aan het werk moesten. Ineens was het kussen een hoofdzaak geworden.

Polyester en memory foam

De kussens werden eerst met veren gevuld en later met het goedkopere katoen. In ieder geval was het een sprong vooruit. Rond 1900 werd er gezocht naar alternatieve vullingen. Nadat het veel minder prijzige polyester uitgevonden was, zorgde dit voor een enorme verbetering. Het materiaal is stevig en ook  een stuk hygiënischer omdat het makkelijker te wassen is.   

Nog later is er door het Nasa ontwikkelde memory foam bijgekomen. Oorspronkelijk was het bedoeld voor piloten in de ruimte, maar gelukkig heeft het zijn weg gevonden naar de slaapkamers. Het is moeilijk om te zeggen wat voor hoofdkussen het best geschikt is. Voordat je besluit een nieuw kussen te kopen is het zaak om na te gaan wat voor een type slaper je bent.

Ben je iemand die op zijn rug slaapt, of op je zij? Het kan natuurlijk ook zijn dat je op je buik slaapt. De manier van slapen is bepalend voor het soort kussen dat hier het best bij past. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten van harde en zachte kussens op de markt te vinden. 

Als je er moeite mee hebt om uit te vinden welk kussen het best voor je is, dan kun je je natuurlijk ook laten informeren door een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *