Accessoires in je huis: sfeer en eigenheid

Meubels, verlichting, apparatuur – zelfs planten: alles wat je in je woonkamer zet, is bepalend voor de sfeer en uitstraling. Sommigen gebruiken echter nóg iets om hun leefruimte een eigen, unieke uiterlijk te geven, namelijk accessoires. Maar welke accessoires zijn er dan zoal? En wat past het beste bij welke stijl? Wij gaan hier even met je naar kijken.

Laat je inspireren

Accessoires kopen is niet iets wat je net zo doet als meubels uitkiezen; het is meer een aankleding van je huiskamer dan een essentieel onderdeel van je interieur. Vaak is het dan ook iets waar je niet naar zoekt, maar waar je op stuit tijdens het rondlopen door een detailhandel, warenhuis of kringloopwinkel, of tijdens het surfen op inspiratiesites zoals www.intenswonen.nl. Je ziet daarbij dingen die je leuk vindt, schaft ze aan – en ziet bij het inrichten van je huis soms dat het helemaal niet bij elkaar past. Wat nu?

Geen nood, inspiratie opdoen van winkels of websites is helemaal niks mis mee – en zelfs het aankopen van dingen die niet bij elkaar lijken te passen. Je leert hierdoor beter jouw smaak te kennen en kan dan spelen met de diverse accessoires die je hebt. Wat er niet bij past, leg je tijdelijk in de berging; dit komt misschien later nog van pas.

Vormen, materialen en kleuren

Een grote invloed op hoe je interieur oogt, zijn de vorm, het materiaal en de kleuren die je accessoires hebben. Heb je een landelijke uitstraling, dan zijn houten, ronde accessoires met lichte en natuurlijke kleuren bijvoorbeeld het meest passend. Bij industrieel zie je naast hout echter ook veel metaal en leer en zijn de aardekleuren vaak wat donkerder en de vormen hoekiger en robuuster.

Bij moderne huiskamers zijn de materialen van de accessoires vaak wat nieuwer en luxer, en zie je óf hele strakke, óf hele aparte vormen – meer dan eens met felle kleuren. Ben je echter meer van de vintage? Dan kan je je accessoires beter halen bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel of speciaalzaak; de oudere spullen die hiervoor geschikt zijn, kan je helaas niet overal even eenvoudig vinden.

Contrast

Wel willen we hier nog een kanttekening bij zetten: ondanks dat je woonkamer vaak in één stijl is, kan je niet ál je accessoires alleen maar kopen in het daarbij passende uiterlijk. Je dient namelijk ook voor contrast te zorgen, zodat de accessoires er wat beter uitspringen. Tussen de mooie, ronde houten beeldjes in je landelijke interieur, kan een rechthoekige plank aan de muur met een leuke tekst bijvoorbeeld ook heel mooi staan. Zachte, juten mandjes in een industrieel huis zullen je woonkamer ook een stuk rustiger doen ogen.

Alleen maar felgekleurde spulletjes in je moderne huis is ontzettend druk; doe er eens iets zwarts, wits of grijs tussen. Alleen maar ouderwetse spullen in je vintage woonruimte is meer retro (of gedateerd) dan echt een stijl. Varieer hierin met bijvoorbeeld niet alleen oude elpees aan de muur, maar ook een strakke spiegel, of moderne beeldjes in je boekenkast.

Wissel eens in de zoveel tijd

Heb je spulletjes gekocht die niet passen bij wat je momenteel in je huis hebt staan? Geen probleem! Bewaar je accessoires die bijvoorbeeld mooier staan in een ander seizoen, of beter passen bij accessoires die je nog niet hebt, op zolder of in je kelder. Haal eens in de zoveel tijd de andere accessoires tevoorschijn, zodat je kan afwisselen in het aangezicht van je interieur. Variatie doet immers leven!

Behoud de rust

Wat misschien nog wel belangrijker is dan voorgaande punten, is dat je niet te véél accessoires moet hebben staan. Er moeten ook lege plekken zijn op je kasten en tafels; anders wordt het veel te chaotisch. Houd daarnaast ook een vast kleurenschema aan, zodat je niet een te groot palet aan kleuren in je woning hebt. Je woonkamer moet een plek van rust ontspanning blijven, en bovendien ben je zelf natuurlijk al kleurrijk genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *